Potrawa, którą pamiętam z mojego domu rodzinnego. A mój tata zapamiętał ją ze swojego domu 🙂

Bardzo prosta! Łatwa i szybka do wykonania, a efekt końcowy jest bardzo miły jak na tak niewielki wysiłek. To, co zostało po Wigilii, odgrzałam następnego dnia na maśle i delikatnie zrumieniłam. Mi i Łucji smakowało bardzo! Na talerzach można taką kaszę polać jeszcze jogurtem naturalnym i oprószyć cynamonem.

Kasza jaglana ze śliwką na Wigilię

Kasza jaglana ze śliwką i miodem – potrawa wigilijna

  • szkl kaszy jaglanej lub perłowej
  • pół paczki śliwki kalifornijskiej (lub wędzonej, jeśli chcemy jak najbardziej trzymać się tradycji)
  • ew. garść rodzynek
  • sól
  • 2 łyżki miodu

Kaszę ugotuj we wrzącej osolonej wodzie, razem ze śliwkami i rodzynkami. Odcedź, jeśli potrzeba. Kiedy trochę przestygnie, dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Śliwki mogą, a nawet powinny rozgotować się i delikatnie rozpadać. Całość ma być dość wytrawna – miód występuje tu symbolicznie, dla smaku.

Tagi: , , , ,