Zrobiłam sobie takie cudo na drugie śniadanie i… zachwyciłam się tym smakiem 🙂 Figi s a same w sobie pyszne. Połączenie ich z twarogiem kozim i szynką długodojrzewającą to klasyka smaku. Warto ją wypróbować, bo tylu szefów kuchni nie może się mylić 😉 Smak roladek wzmocniłam bardzo prostym sosem oraz towarzystwem malin i sałaty dębowej.

Figi z serem kozim i szynką hiszpańską

Figi z serem kozim i szynką długodojrzewającą

[porcja dla dwóch osób]

Roladki:

  • 2 figi
  • 100 g (8 plastrów) szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej, prosciuto, szwarcwaldzkiej lub hiszzpańskiej
  • 70 g twarogu koziego

Do podania:

  • garść malin
  • kilka liści sałaty – u mnie dębowa czerwona

Sos:

  • około 4 łyżek oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka płynnego miodu

Sos. Wszystkie składniki sosu wlej do małego słoiczka, zakręć dokładnie i wymieszaj machając słoikiem.

Roladki. Figi umyj i przekrój na ósemki. Plastry szynki przekrój wzdłuż na pół. Na każdym pasku szynki układaj kawałek figi i kawałek twarogu. Skrop przygotowanym sosem i zawiń roladkę.

Podanie. Na 2 talerzach rozłóż liście sałaty, roladki i maliny.

Uwaga. Jeśli masz wyjątkowo mało czasu albo wyjątkową niechęć do wysiłku kulinarnego, to zamiast przygotowywać sos, możesz polać nadzienie każdej roladki 3 kroplami miodu.

Figi z serem kozim i szynką hiszpańską 1Figi z serem kozim i szynką hiszpańską 2Figi z serem kozim i szynką hiszpańską 3Figi z serem kozim i szynką hiszpańską 4

Figi z serem kozim i szynką hiszpańską 0

 

Tagi: , , , , , , , ,