Jesienią nie ma dla mnie nic smaczniejszego niż pieczone warzywa. Mogę je jeść jako deser 🙂 Podawałam już przepis na pieczone warzywa na obiad. Dziś przedstawiam farsz z pieczonych warzyw, który można wykorzystać na bruschettę, do pizzy lub do tarty. Uwielbiam smak warzyw, które po upieczeniu robią się miękkie, nadal soczyste, leciutko przypieczone, więc z charakterkiem 🙂
Farsz z pieczonych warzyw

Farsz z pieczonych warzyw

  • 2 średnie cukinie
  • bakłażan
  • papryka, można użyć kilku kolorów
  • kilka pomidorów, najlepiej podłużnych, bo są mięsiste
  • cebula
  • główka czosnku
  • ew. marchewka i korzeń pietruszki – nie należą do standardu, ale mi bardzo pasują
  • kilka łyżek oliwy
  • 1-2 łyżeczki tymianku lub oregano
  • sól, pieprz

Cukinie i bakłażana pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Paprykę pokrój w ósemki, wyrzuć pestki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Odetnij wierzch główki czosnku – nie obieraj, upiecze się w całości. Obierz i pokrój na kilka części marchewkę i pietruszkę. Na blachę nalej 2-3 łyżki oliwy, rozłóż warzywa, skrop z wierzchu oliwą i posyp przyprawami. Piecz w 220°C przez około pół godziny aż warzywa ładnie się zrumienią. Wyjmij z piekarnika, przestudź lekko i posiekaj nożem lub zmiksuj w malakserze na kawałki (nie na pure!). Z główki czosnku wyciśnij ząbki, które zamieniły się w mięciutką, aromatyczną pastę.
W najprostszej wersji możesz podać ten farsz z tostem lub bruschettą. Bruschetta to kromka chleba podpieczona na ruszcie lub na patelni grillowej, następnie natarta czosnkiem, skropiona oliwą i posypana solą.

Jeśli szukasz prostego przepisu na bruschettę, wypróbuj Bruschettę z mozzarellą i pomidorami.

Tagi: , , , , , , , , , ,