Fani strony 2 smaki na Facebooku już wiedzą, że dostałam ogromną dynię, która ważyła 22 kg! Piotrek, bardzo dziękuję za ten wspaniały prezent i gratuluję pełnego sukcesu ogrodniczego 🙂 Zdążyłam już zrobić z niej kilka rzeczy oraz sporo zamrozić.

Na dobry dyniowy początek przedstawiam coś prostego i błyskawicznego w wykonaniu, a do tego zaskakująco smacznego jak na taki mały wkład pracy. Jeżeli lubisz dynię pieczoną, to ta ekspresowa wersja też będzie Ci smakować. Chętnie dodaję do takiej potrawy sól morską gruboziarnistą, czosnek i/lub papryczkę chili, bo dynia sama w sobie ma mało wyrazisty smak.

Przy okazji przypominam, że dziś jest ostatni dzień promocji dla Czytelników strony 2 smaki na oliwę z oliwek – szczegóły na końcu wpisu o naleśnikach.

Dynia smażona na oliwie z oliwek

Dynia smażona na oliwie z oliwek

  • ok. pół kg dyni
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • ew. papryczka chili
  • ew. ząbek czosnku

Dynię obierz ze skóry i farfocli. Pokrój na niedużą kostkę (ok. 2 cm). Dodaj posiekane papryczkę i czosnek, jeśli używasz. Smaż na oliwie, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do zrumienienia dyni. Wyłóż na 2 talerze i posyp solą.

Tagi: , , ,