Uwielbiam cukinię za jej delikatność i ogromną ilość kulinarnych kombinacji z jej udziałem. Proponuję Wam krążki cukinii zanurzane w cieście naleśnikowym, a raczej puszystym placuszkowym, z przyprawami i smażone na patelni beztłuszczowej. Są aromatyczne i bardzo delikatne, a ser kozi cudownie się tu komponuje 🙂

W następnym wpisie przedstawię Wam placuszki w wersji na słodko. Obie wersje tworzyłam inspirując się relacją Cioci Basi o jej ulubionych placuszkach. Dziękuję!

Jeśli szukasz innych pomysłów na cukinię, zapraszam do przejrzenia wszystkich moich potraw z cukinią.

Cukinia w cieście z serem kozim

Cukinia w cieście z serem kozim

  • nieduża cukinia
  • 2/3 szkl mąki (110 g)
  • jajko – oddzielnie białko i żółtko
  • 150 ml mleka
  • 50 g sera koziego twardego
  • płaska łyżeczka tymianku
  • płaska łyżeczka oregano
  • mała szczypta soli

Zmiksuj mąkę, żółtko, mleko i przyprawy. Dodaj starty na drobnych oczkach ser kozi. Ubij pianę z białka, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Cukinię umyj, osusz i pokrój na plastry grubości pół centymetra. Rozgrzej patelnię i natłuść ją delikatnie przed smażeniem pierwszej partii placuszków. Każdy krążek cukinii zanurzaj w cieście (pomagałam sobie długą wykałaczką), a następnie przekładaj na patelnię. Smaż z obu stron, aż do ładnego zrumienienia – trzeba zaglądać na spód placuszka.

Tagi: , , , , ,