W mojej kuchni nastąpiła mała rewolucja. Testujemy nową frytownicę Tefal ActiFry i moje dzieci są zachwycone, bo jedzą frytki co kilka dni 🙂 Do tej pory jadały frytki raz na kilka miesięcy, bo ja nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu. Tymczasem to nowoczesne urządzenie smaży frytki z kilograma ziemniaków na 1 łyżce oleju (około 14 ml)! I efekt jest naprawdę smaczny. Moim niejadkom smakuje, ich przyjaciołom również…

Poszłam dalej i postanowiłam zaproponować moim dzieciom chipsy domowej produkcji. Tu już nie poszło tak łatwo. Za to mi smakowało baaardzo.  Szczególnie takie świeżo przyrządzone, jeszcze ciepłe. Wyprodukowałam je w różnych stopniach przypieczenia. Te mniej wypieczone były bardzo elastyczne i trochę chrupiące, bo jeszcze nie do końca upieczone (al dente). Bardziej wypieczone chipsy były mocno zrumienione, miejscami elastyczne, miejscami na chrupiąco przypieczone. Obie wersje mają swój urok. Do chipsów proponuję podać jakiś dip, a najlepiej przynajmniej dwa. Ja przyrządziłam słodko-orzechowy dip z dodatkiem pietruszki i czosnku. Do drugiej miseczki nalałam trochę sosu pomidorowego z pulpecików Nigelli. Nie napracowałam się zbyt mocno, a efekt był bardzo smakowity.

Do tego po wszystkim wystarczy tylko przetrzeć naczynie ręcznikiem papierowym, bo jego powierzchnia jest cudownie nieprzywierająca. Moje naczynie mieści maksymalnie około 1 kg warzyw. Jeśli potrzebujecie większego, to wybierzcie Tefal ActiFry Family.

Chipsy z buraków i marchewkiChipsy z buraków, marchewki i pietruszki

Chipsy z buraków, marchewki i pietruszki z dipem orzechowym

  • pół kg mieszanych warzyw: buraki, marchewka, pietruszka, ziemniaki
  • łyżka oleju

Dip orzechowy:

  • 80 g orzechów laskowych
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru muscovado lub trzcinowego
  • świeżo zmielony pieprz

Warzywa obierz i pokrój na plasterki. Przełóż do miski, wymieszaj z połową łyżki (miarki ActiFry) oleju i przełóż do naczynia ActiFry. Smaż 25-40 minut w zależności od stopnia przypieczenia jaki chcesz uzyskać.

Przygotuj dip: pietruszkę obierz i posiekaj w malakserze. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż pod przykryciem na 3 łyżkach oliwy z 1 łyżką masła. Po 5 minutach dodaj zmiksowane orzechy, łyżkę oliwy, 4 łyżki wody oraz cukier. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż całość do malaksera, dodaj pieprz i zmiksuj.

Artykuł komercyjny
Tagi: , , , , , , , , ,