Znów jestem w Lublinie, u moich Rodziców, i znów podjęłam wyzwanie przyrządzenia czegoś smacznego dla naszego Alergika 🙂 Tym razem były to słodkie cynamonowe bułeczki drożdżowe o oryginalnym kształcie. Pyszne i bezpieczne dla dzieci i osób z alergią.

Przepis znalazłam na blogu Zebrry , ale zmodyfikowałam, żeby nie było w nim niczego alergizującego.

Pluszki

Pluszki

Składniki na 16 bułeczek

  • 325 ml letniego mleka (sojowego)
  • 50 ml oleju
  • 500 g mąki orkiszowej (u mnie typ 1850, bo innego nie miałam)
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży (u mnie 30g świeżych drożdży)

Do smarowania:

  • olej + mleko sojowe + cukier + cynamon

Wymieszaj suche składniki, dodaj mokre i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do podwojenia objętości. Ponownie zagnieć ciasto, podziel na 16 części i każdą rozwałkuj. Wymieszaj wszystkie składniki do smarowania i pędzelkiem smaruj ciasto. Zwiń placki w ruloniki. Na środku rulonika zrób nacięcie wzdłuż, następnie przewiń końce do środka. Ponownie posmaruj mieszanką do smarowania i odstaw do wyrośnięcia na ok 20 minut. Piecz ok. 20 minut w 180ºC.

Nadal trwają moje testy kosmetyków Dove. Tym razem przyjrzałam się dezodorantowi w spray’u. Już dawno takiego nie używałam. Mam swój ulubiony, kulkowy. Do testów tego kosmetyku podeszłam więc z rezerwą. Uprzedzenie bierze się u mnie z doświadczeń sprzed wielu lat, kiedy nie było innego wyboru, a jakość dezodorantów w spray’u pozostawiała wiele do życzenia. Dezodorant Dove udowodnił mi, że czasy się zmieniły 🙂 Jest fajny, delikatny, ładnie pachnie (nie lubię tylko natknąć się nosem na ten obłok unoszący się w powietrzu świeżo po psiknięciu). No i najważniejsze: jest skuteczny!

Logo Dove

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , ,