Opowiedziałam Wam już jak hodować zakwas. Czas na ogólne wskazówki jak piec chleb na zakwasie. Nie jest to trudna sztuka, jednak trzeba poświęcić więcej czasu niż przy pieczywie drożdżowym. Dokładniej mówiąc, dłuższe są okresy oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Za to jakość chleba na zakwasie wynagrodzi Wam poświęcony czas.

Na końcu wpisu podaję konkretne przepisy na chleby na zakwasie.

Chleb żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie – składniki

  • mąka żytnia
  • letnia woda
  • sól

W najprostszym przypadku chleb będzie miał w składzie tylko trzy składniki: mąkę żytnią, wodę i sól. Do tego zakwas, który składa się z mąki żytniej i wody, więc nie wnosi niczego nowego do składu. Oczywiście można dołożyć najróżniejsze przyprawy, zioła, nasiona, miód czy oliwę. Można też dodać mąkę inną niż żytnia (zwykle pszenną lub orkiszową) i upiec chleb mieszany.

Pełny cykl pieczenia chleba na zakwasie

Etap 1 – dokarmienie zakwasu

Ciasto na chleb potrzebuje dobrze dokarmionego zakwasu. Jeśli użyjesz zakwasu słabo pracującego, to chleb nie wyrośnie ładnie. Rano wyjmij zakwas z lodówki, odczekaj pół godziny aż osiągnie temperaturę pokojową i dokarm jak zwykle. Najlepiej użyć mąki i wody tyle ile użyjesz do pieczonego chleba. Ja na przykład zwykle piekę chleb żytni, do którego używam 120 g zakwasu. W tej sytuacji dodaję do zakwasu 60 g mąki i 60 ml wody, w sumie 120 g, czyli dokładnie tyle ile później z zakwasu zabiorę. Daj zakwasowi czas wieczora, aby zaczął pracować. Po szczegóły jak dokarmiać zakwas i jak rozpoznać jego stan zajrzyj do instrukcji hodowania zakwasu. Zakwas jest idealny do wypieków, gdy właśnie zakończył fazę fermentacji i wzrostu. Mocno bąbelkuje i właśnie zaczyna lekko opadać.

Etap 2 – ciasto zakwaszone

Jest to odpowiednik zaczynu drożdżowego. Odmierzoną ilość zakwasu wymieszaj z podanymi w przepisie ilościami mąki i wody. Jest to moment wprowadzenia do ciasta wszystkich rodzajów mąk, które mają wystąpić w chlebie. Przykryj, ale niezbyt szczelnie i pozostaw na całą noc. Rano ciasto zakwaszone powinno mieć podwojoną objętość i wyraźnie luźniejszą konsystencję.

Chleb żytni na zakwasie - ciasto zakwaszone wyrośnięte

Chleb żytni na zakwasie – ciasto zakwaszone wyrośnięte

Etap 3 – ciasto chlebowe

Do wyrośniętego ciasta zakwaszonego dodaj pozostałe składniki chleba. Ja wypracowałam sobie metodę inną niż w przepisach, z których korzystałam. Zwykle do ciasta zakwaszonego dodaję składniki w takiej kolejności: letnia woda i przyprawy, mieszam dokładnie i dopiero dodaję mąki. Przyjęłam taką kolejność ponieważ trudno jest dokładnie wmieszać i równomiernie rozprowadzić sól, a tym bardziej miód w gęstym cieście z mąką. Do wyrabiania polecam drewnianą łyżkę lub szpatułkę z krótką rączką. Ciasto przykryj niezbyt szczelnie i odstaw do podwojenia objętości, co może zająć 2 lub więcej godzin.

Chleb żytni na zakwasie - ciasto chlebowe wymieszaneChleb żytni na zakwasie - ciasto chlebowe wyrośnięte

Etap 4 – formowanie ciasta

[piszę o chlebach pieczonych w formach, bo takie są najłatwiejsze dla początkujących]

Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj lub wyrób, jeśli jest gęste. Formę wysmaruj olejem lub oliwą, wysyp otrębami i włóż ciasto. Wierzch posyp ulubionymi ziarnami, przykryj papierem do wypieków, aby powierzchnia ciasta nie wyschła i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Chleb żytni na zakwasie - chleb w formieChleb żytni na zakwasie - chleb wyrośnięty

Etap 5 – pieczenie

Najlepiej piec chleb w piecu chlebowym lub z użyciem kamienia do pieczenia chleba i pizzy. Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika i przez godzinę rozgrzewać. Piekarnik z rozgrzanym kamieniem nie straci zbyt dużo temperatury przy otworzeniu drzwiczek i włożeniu chleba. Ciasto od razu zacznie się mocno piec.
Warto po mniej więcej 20 minutach, kiedy na wierzchu utworzy się skórka, przykryć chleb papierem do wypieków, aby chleb nie zrumienił się zbyt mocno. Jest to oczywiście kwestia gustu. Ja na przykład bardzo lubię skórkę mocno chrupiącą i przypieczoną.

Chleb żytni na zakwasie - upieczony

Kiedy piec, jeśli rano wychodzę do pracy?

Jeżeli pracujesz na pełny etat i nie ma Cię w domu od rana przez 10 godzin, to też możesz piec chleb. Proponuję w tej sytuacji zakwas dokarmić wieczorem. Rano zrób ciasto zakwaszone, a po pracy dodaj pozostałe składniki, poczekaj aż ciasto wyrośnie w misce. Następnie przełóż do formy i pozostaw na czas określony w przepisie. Kiedy chleb ładnie wyrośnie, upiecz go. Jeśli zrobiło się zbyt późno na pieczenie wstaw chleb do lodówki i upiecz na drugi dzień, rano lub po powrocie z pracy.

Jak piec chleb zimą?

Zimą możesz mieć problem nie tylko z zakwasem, ale również z chlebem nastawionym do wyrośnięcia. Pamiętaj, żeby zawsze poczekać aż dany etap wyrastania się zakończy i dopiero wtedy przejść do następnego etapu. Czyli do ciasta zakwaszonego używaj tylko pracującego zakwasu. Do ciasta właściwego używaj tylko wyrośniętego ciasta zakwaszonego itd.

Jeśli chleb w foremce wyrósł dopiero po kilku godzinach i nastała już noc, to nie grozi Ci nocne czuwanie przy piekarniku. Wystarczy taki wyrośnięty, gotowy do pieczenia chleb, wstawić do lodówki, nie zdejmując papieru do wypieków. Niska temperatura sprawi, że praca dzikich drożdży mocno zwolni tempo, a chleb nie zakwasi się zbyt mocno. Kolejnego dnia rozgrzej piekarnik, wyjmij chleb na 10 minut do temperatury pokojowej, a następnie piecz zgodnie z przepisem.

Jeśli masz jakieś pytanie dotyczące pieczenia chleba na zakwasie, na które nie ma tu odpowiedzi, to koniecznie zapytaj w komentarzach.

Chleb zytni na zakwasie 00

Proste przepisy na chleb na zakwasie

Dla początkujących najłatwiejsze będą chleby pieczone w foremkach, których nie trzeba formować i przekładać z koszyka do wyrastania. Mam dwa ulubione przepisy, które wywodzą się z tego samego przepisu źródłowego. Oba chleby są tak samo smaczne, a wybór zależy głównie od ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych osób, które zamierzasz częstować własnym chlebem

Uwaga. Pamiętaj, że z tych przepisów nie da się upiec chleba, który wyrastał w koszyku. Ciasto chlebowe jest tu zbyt rzadkie, żeby utrzymać uformowany kształt.

Przejrzyj wszystkie przepisy, w których używam zakwasu. Pamiętaj, że z zakwasu powstaje nie tylko chleb, ale też tradycyjne polskie zupy. Można wspomóc się zakwasem przy kiszeniu zakwasu na żurek lub biały barszcz oraz przy kiszeniu buraków, dodając zakwas żytni zamiast kromki chleba.

Chleb mieszany, na zakwasie

Chleb mieszany, na zakwasie

Tagi: , ,