Zachciało mi się takich domowych paluszków. Miałam w domu dobrą szynkę długodojrzewającą i podanie jej z paluszkami grissini wydało mi się bardzo atrakcyjne. Do tego dodałam dip z awokado z pieprzem, solą i oliwą. Rzeczywiście wyszło pysznie! Świeżo upieczone paluszki były delikatnie chrupiące i aromatyczne. Są na tyle wysuszone podczas pieczenia, że mogą spokojnie poleżeć kilka dni w woreczku foliowym.
Przepis znalazłam u Tatter. Wersję z ziołami też znalazłam w którymś blogu, tylko nie mogę sobie przypomnieć w którym.
Wpis bierze udział w akcjach Śniadanie majowe, Czas na piknik i
Dieta przyszłej mamy.



Grissini Rubata

  • 475 g białej pszennej mąki chlebowej – u mnie zwykła mąka Szymanowska
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 275 g wody
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki płatków cebulowych
  • 1 łyżka soli w płatkach lub grubych kryształkach – ja dałam oregano

Wszystkie składniki ciasta (oprócz przypraw) wymieszaj lub zmiksuj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 części i do każdej dodaj jedną przyprawę: sezam, mak, cebulę lub oregano. Ponownie wyrób każde ciasto. Zostaw na 10 minut pod przykryciem. Każdą ćwiartkę ciasta podziel na 8 części i formuj wałeczki. Ja każdą ćwiartkę rozwałkowałam lekko na gruby, długi placek i pocięłam nożem do pizzy na 8 pasków. Zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Wyjmij, kiedy paluszki nabiorą złotego koloru.


Tagi: , , , , ,