Pita to okrągły pszenny placek, popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia puchnie jak poduszka i tworzy naturalną kieszonkę, do której można potem wrzucić różne dodatki. Zapraszam Was do wypróbowania tej egzotycznej, choć już dość popularnej u nas potrawy.

Zobacz też przepis na Falafel z pitą i warzywami.

Przepis znalazłam w książce „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Moniki, Macieja i Karoliny Szyciłło. Książka jest zdecydowanie warta przeczytania. Jest w niej wiele przepisów na zdrowe, a jednocześnie pyszne jedzenie. Wpis bierze udział w akcji Zabawa z drożdżami.

Pita

Chlebki pita

  • 2 szkl mąki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka suchych drożdży
  • ciepła woda
  • pół szkl mąki do podsypywania

Wymieszaj wszystkie składniki, wlewając na początek tylko pół szklanki ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto i jeśli trzeba dodaj więcej wody. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jak na pizzę. Włóż je do miski, przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów. Po wyrośnięciu zagnieć ciasto jeszcze raz i podziel na 5-6 kulek. Każdą z nich wałkuj na placek o średnicy 17 cm. Piecz placki na suchej patelni, z dwóch stron, aż się przyrumienią. Każdy placek przekrój na dwie lub cztery części, do których możesz włożyć wybrane dodatki: warzywa i ostre sosy.

Tagi: