Mam wielką ochotę zacząć hodować własny zakwas. Już tyle osób z innych blogów kulinarnych go hoduje, że liczę na to, że nie jest to aż takie trudne 🙂 Choć obawiam się, że jestem za mało systematyczna. Zobaczymy. Na razie postanowiłam upiec kilka chlebów na suchym zakwasie kupionym w sklepie ekologicznym, żeby ocenić czy pasuje mi kierunek zakwasowy w pieczywie. Po kilku próbach oceniam, że pasuje 😀
Wyprodukowanie ciasta na suchym zakwasie lub suchych drożdżach jest banalnie proste, więc zachęcam do eksperymentów. Ten chleb jest mięciutki w środku, a chrupiący na wierzchu. Skórka wyszła lekko chrupiąca, ale nie pryskająca po całej kuchni przy krojeniu 😉 Ma wspaniały aromat dzięki odrobinie syropu klonowego i octu balsamicznego. Na pewno będę korzystać z tego przepisu. Natchnienie znalazłam na blogu Dany, specjalistki od chleba na zakwasie. Mój chleb bazuje tylko na mące chlebowej, bo chciałam uzyskać smak i konsystencję tradycyjnego chleba. Jak już się nim nasycę, to zacznę kombinować z innymi rodzajami pieczywa 🙂

Zobacz dokładną instrukcję jak hodować zakwas żytni oraz ogólne zasady pieczenia chleba na zakwasie. Możesz też przejrzeć wszystkie przepisy na wypieki na zakwasie.

Chleb mieszany na suchym zakwasie z syropem klonowym



Chleb mieszany, na suchym zakwasie, z syropem klonowym

  • 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 230 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 1 i 1/4 szkl ciepłej wody (może być woda z mlekiem)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suchego zakwasu – jeśli nie masz, użyj więcej drożdży, np. paczkę drożdży Dr Oetkera
  • łyżeczka suchych drożdży instant
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy

Wymieszaj obie mąki, sól, zakwas i drożdże. Dolej część wody i wyrób ciasto. Oceń ile wody jeszcze trzeba dolać (ja często używam mniej wody niż w przepisie). Ciasto ma mieć konsystencję wyrobionej plasteliny. Dodaj ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę i znów wyrób ciasto. Włóż do miski, przykryj folią lub włóż miskę do reklamówki i zawiąż. Odczekaj półtorej godziny. Znowu chwilę wyrabiaj i uformuj bochenek. Ułóż na blasze. Możesz oprószyć delikatnie mąką i naciąć wierzch bochenka. Przykryj dużą miską. Odczekaj aż podwoi objętość (ja czekałam około godziny). Piecz 15 minut w piekarniku dobrze nagrzanym do temperatury 250°C. Potem zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw chleb jeszcze na 15 minut, a potem wyjmij i ułóż na kratce do ostygnięcia.


Tagi: , , , ,