Tradycyjna chałka, z dodatkiem słodkiego nadzienia, upieczona w fajnych foremkach. To dobry pomysł na kanapki dla dzieci. Moje dzieci brały aktywny udział w przygotowaniu tej chałki, same dobierały smak nadzienia i na koniec same zajadały 🙂 W wersji „dorosłej” w ramach nadzienia wystarczy posypać ciasto cynamonem.

Podstawowy przepis na chałkę pochodzi z książki „Dobre gotowanie” dołączonej do Thermomix’a.

Wpis bierze udział w akcji zorganizowanej przez serwis zPierwszegoTłoczenia.pl: Gotujemy po polsku!

Chałka dla dzieci

Chałka z nadzieniem, dla dzieci

  • 2 żółtka
  • jajko
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • 50 g świeżych drożdży lub torebka suchych (przewidziana na pół kg mąki)
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli

Propozycje nadzienia:

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka nutelli
  • 4 kostki startej czekolady lub czubata łyżka czekolady w proszku
  • czekoladowe groszki lub posiekana czekolada
  • starta skórka z cytryny

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Poczekaj aż zaczyn urośnie (najlepiej, jeśli podwoi objętość). Zmiksuj pozostałe mleko, jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj masło i podgrzej całość, mieszając, aż do rozpuszczenia masła i cukru. Przestudź i dodaj zaczyn. Na stolnicę wysyp mąkę z solą, zrób dołek i wlej w niego płynne składniki. Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, wilgotne. Może odrobinę kleić się do rąk. Odłóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny, aż podwoi objętość. Ponownie wyrób ciasto. Podziel na tyle części, ile chałek chcesz uzyskać (u mnie 3). Każdą część ciasta rozwałkuj, posyp lub posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon i włóż do foremki. Poczekaj kolejne pół godziny aż ciasto wyrośnie. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C lub 180°C z termoobiegiem.

Jeśli masz Thermomix:

Do naczynia włóż jajka, masło, mleko i cukry, wymieszaj: 1,5 minuty, temp. 50°C, obr. poz. 5. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj 3 minuty, obroty: Interwał. Wyłóż do miski, przykryj folią, pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Dalej postępuj jak w powyższym przepisie.

Chałka dla dzieciChałka dla dzieciChałka dla dzieci

Gotujemy po polsku!

Tagi: , , , , , ,