Jestem już po wspólnym gotowaniu z Knorrem. Było wspaniale! Opiszę wszystko kiedy tylko otrzymam zdjęcia i filmy z tego spotkania.

Kolejny przepis dla bliskiego nam Alergika. Zdrowe i smaczne, nawet bez dodatków, aromatyczne bułeczki. Inspirowałam się przepisem z bloga Śmierć kanapkom! ale zioła dodałam zgodnie z preferencjami Szanownego Odbiorcy bułeczek 🙂




Bułki orkiszowe z ziołami

  • łyżeczka suchych drożdży
  • łyżka cukru
  • 1,25 szklanki ciepłej wody (można też użyć mleka)
  • 3 szklanki mąki orkiszowej (typ 1850)
  • 2 łyżeczki soli
  • po pół łyżeczki: rozmarynu, oregano, tymianku i ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki oliwy

Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i zioła. Dolej szklankę wody i zmiksuj ciasto, a następnie wyrób ręcznie, oceniając czy trzeba jeszcze dolać wody. Dodaj oliwę i ponownie wyrób ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na pół godziny. Potem podziel ciasto na 16 równych części i uformuj bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstaw znowu na pół godziny. Piecz przez pół godziny w 180ºC.
My jedliśmy te bułeczki rozgniecionym awokado z solą i pieprzem.


Tagi: , , , , ,