Kolejne pyszne pieczywo, łatwe i szybkie do wykonania. Tylko kilka składników, z których dla mnie najważniejsze jest mleko i oliwa. Bułeczki wychodzą dość tłuste. Jeśli nie lubisz takiego efektu, to zmniejsz ilość oliwy. Ja uważam, że oliwa jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A dzięki jej użyciu bułeczki są miękkie i wilgotne również na drugi dzień. Na wierzchu posypałam je moim ulubionym zestawem, solą morską i rozmarynem.

Bułeczki rozmarynowe

Bułeczki rozmarynowe

  • 500 g mąki
  • paczka suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 90 g oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 g mleka

Do posypania:

  • sól morska gruboziarnista
  • rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy

Mleko podgrzej do temperatury około 37°C (kropla wylana na przegub dłoni powinna być przyjemnie ciepła). Wymieszaj w misce wszystkie składniki ciasta, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Kiedy ciasto podwoi objętość, czyli po upływie około pół godziny, podziel je na 12 części i uformuj kulki. Układaj je na blasze formatu A4, posmarowanej oliwą. Każdą bułeczkę posmaruj oliwą, posyp solą i rozmarynem. Pozostaw do wyrośnięcia na 15-30 minut. Wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C. Piecz około 30-40 minut.

Bułeczki rozmarynowe

Tagi: , , ,