W ramach prób odtworzenia Klary ulubionych bułeczek, kupowanych w naszym sklepie osiedlowym, wyszły nam takie wspaniałe bułeczki. Nie jest to jeszcze ten efekt, o który chodziło, ale bułeczki wyszły tak pyszne, że obowiązkowo dzielę się z Wami przepisem. Są bardzo delikatne, z chrupiącą skórką i sezamem, oregano oraz solą morską gruboziarnistą na wierzchu. Oregano wspaniale pachnie już podczas pieczenia, a cały zestaw do posypywania tworzy pyszną kompozycję.

Bułeczki pełnoziarniste z sezamem

Bułeczki pełnoziarniste z sezamem

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej, typ 450
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • paczka suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 g oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 g mleka

Do posypania:

  • sól morska gruboziarnista
  • łyżeczka oregano
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki oliwy

Mleko podgrzej do temperatury około 37°C (kropla wylana na przegub dłoni powinna być przyjemnie ciepła). Wymieszaj w misce wszystkie składniki ciasta, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Kiedy ciasto podwoi objętość, czyli po upływie około pół godziny, podziel je na 12 części i uformuj kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Każdą bułeczkę posmaruj oliwą, posyp solą, oregano i sezamem. Pozostaw do wyrośnięcia na 15-30 minut. Wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C. Piecz około 30-40 minut.

Bułeczki pełnoziarniste z sezamem

Tagi: , , , ,