Wciąż poszukujemy przepisu, który odtworzy smak ulubionych bułeczek Klary. Jesteśmy coraz bliżej celu, a wszystkie próby okazują się smacznymi kulinarnymi eksperymentami, więc dzielę się z Wami kolejną wersją bułeczek.
Bułeczki kukurydzianej w naszej wersji zawierają dość dużo oliwy, więc są sycące i można je jeść nawet bez dodatków. Mają wspaniale chrupiącą skórkę i mięsiste ale też puszyste wnętrze. Na wierzchu pojawiła się nasza ulubiona posypka z sezamu, oregano i soli morskiej.

A może wolisz bułeczki pełnoziarniste z sezamem?

Bułeczki kukurydziane z oliwą

Bułeczki kukurydziane

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • pół paczki suchych drożdży (łyżeczka)
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 g oliwy
  • 160 g mleka
  • pół łyżeczki soli

Do posypania:

  • oliwa
  • oregano
  • sezam
  • sól morska gruboziarnista

Mleko podgrzej do temperatury około 37 stopni (ma być ciepłe ale nie gorące). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą (lub zwykłą plastikową torebką ze sklepu) i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość.

Podziel je na 12 części, formuj bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryj bułeczki czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw na kolejne pół godziny.

Każdą bułeczkę posmaruj delikatnie oliwą i posyp sezamem, oregano i solą morską. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz 30-40 minut.

Bułeczki kukurydziane z oliwą 1Bułeczki kukurydziane z oliwą 2Bułeczki kukurydziane z oliwą 3Bułeczki kukurydziane z oliwą 4

Tagi: , , , , ,