Czy Wy też zastanawiacie się co wybrać: sokowirówkę czy wyciskarkę? Chciałabym przedstawić Wam dziś dwa urządzenia marki Philips sokowirówkę i wyciskarkę. Soki produkowane z ich pomocą zostały wspólnie przebadane przez markę Philips oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu i okazało się, że nie wszystkie stereotypy dotyczące sokowirówek i wyciskarek są prawdziwe.

Wyciskarka i sokowirówka - porównanie

2 lata temu zaprezentowałam Wam wiele smaków (i kolorów) soków z sokowirówki, ogólne zasady jej używania oraz napisałam o konkretnym modelu sokowirówki Philips, którego używamy. Używamy od dwóch lat, codziennie. I już nie wyobrażamy sobie życia bez soków. W naszej sokowirówce robi się je błyskawicznie, a takie klarowne smakują też naszym dzieciom.

Teraz zapragnęliśmy pójść krok dalej i zacząć pić soki z wyciskarki wolnoobrotowej. Niedługo pokażę Wam jak działa nasza nowa wyciskarka i co dobrego można z jej pomocą zrobić. Dziś zatrzymam się trochę na tym ile witamin i innych cennych składników zostaje w sokach.

Wyciskarka i sokowirówka - porównanie

 

Wyciskarka i sokowirówka, a wartości odżywcze

Pamiętacie nową piramidę żywieniową? Niezależnie od wszelkich piramid, nie ma wątpliwości, że każdy z nas powinien codziennie spożywać świeże warzywa i owoce. Dlaczego świeże? Bo takie mają najwięcej witamin i minerałów, oraz enzymy, które pomagają strawić i przyswoić cenne składniki do naszych organizmów. Czy wiecie, że już 15 minut po wypiciu świeżego soku, witaminy i minerały w nim zawarte trafiają do naszego krwiobiegu? Czyli dodają nam błyskawicznie sił, nie czyniąc nas sennymi i ociężałymi, jak to bywa na przykład po dużym mięsnym obiedzie.

Dlatego tak ważne jest, aby podczas produkcji soku, tych cennych składników tracić jak najmniej. Dzięki temu dużo łatwiej będzie przemycić w swojej diecie odpowiednią ilość warzyw i owoców.

Wyciskarka i sokowirówka - owoce

Okazuje się, że soki z sokowirówki i wyciskarki zawierają podobne ilości witamin, cukru oraz przeciwutleniaczy. Natomiast w sokach z wyciskarki jest wyraźnie więcej błonnika, który sprawia, że sok jest bardziej sycący i który ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Jeśli jecie niewiele świeżych warzyw i owoców oraz rzadko sięgacie po pieczywo pełnoziarniste, to soki z wyciskarki są dla Was!

Wyciskarka i sokowirówka - warzywa

Wyciskarka i sokowirówka, a witaminy

Ogólnie wyciskarki i sokowirówki produkują soki z podobnym poziomem witamin. Pojawiają się jednak niewielkie różnice, które w szczególnych przypadkach mogą być dla Was istotne. Na przykład, gdy macie niedobór jakiejś konkretnej witaminy.

Witamina C – przewaga wyciskarek

Z pomarańczy, pomidora, szpinaku czy granatu więcej witaminy C wyciśniecie w wyciskarce. Przewaga jest od kilku do 50%.

Witamina A – przewaga sokowirówek

W soku z pomidora, marchewki czy szpinaku niemal dwukrotnie więcej witaminy A będzie po wyciśnięciu w sokowirówce.

Witamina E – przewaga wyciskarek

W pomidorowym soku z wyciskarki jest o jakieś 20% więcej witaminy E niż w soku z sokowirówki.

Witamina K – przewaga sokowirówek

Z kiwi więcej witaminy K wydobywa sokowirówka.

Wyciskarka i sokowirówka - test 5

Wyciskarka i sokowirówka – czym jeszcze się różnią

Przede wszystkim inna jest konsystencja soku. Z sokowirówki, niezależnie od twardości składników, wypływa bardzo klarowny, orzeźwiający sok. Sok z wyciskarki w przypadku miękkich owoców jest gęściejszy, bardziej sycący, przypominający raczej koktajl, w przypadku twardych warzyw jest klarowny jak z sokowirówki.
W wyciskarce można przemienić na sok bardziej różnorodne składniki, na przykład owoce o większej zawartości skrobi, jak banan czy mango, oraz orzechy i migdały, z których wyciskarka pomoże wyprodukować składnik na mleko roślinne.
Sokowirówka ma duży wlot, więc większości warzyw i owoców nie trzeba kroić, wystarczy umyć i ewentualnie obrać. Przygotowań jest więc niewiele, a sok wytwarza się bardzo szybko. Wyciskarka ma dość wąski wlot. Tylko niezbyt okazałe marchewki oraz owoce wielkości średnich truskawek są w stanie wejść do wyciskarki bez krojenia. Dłużej też trwa samo przeciskanie składników przez wyciskarkę.
Oba urządzenia myje się i składa szybko i łatwo. To tylko kwestia przyzwyczajenia. W sokowirówce chwilę zajmuje mi zawsze wyszorowanie sitka, ale nie jest to żmudne zajęcie.

Wyciskarka i sokowirówka – podsumowanie

Dla kogo sokowirówka:

  • dla osób wybierających soki klarowne
  • dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie soków (mniej przygotowań składników, szybkie przeciskanie)
  • dla dużych rodzin (szybka praca, wysoka wydajność z twardych warzyw)

Dla kogo wyciskarka:

  • dla osób preferujących soki gęste
  • dla mniejszych rodzin (1-2 osoby)
  • dla odchudzających się (więcej błonnika w soku)

Co wybrać sokowirówkę czy wyciskarkę?

Jeśli nadal zastanawiasz się co wybrać: sokowirówkę czy wyciskarkę, to zaglądaj tu w najbliższym czasie. Zaprezentuję film, w którym pokażę podstawowe różnice w użytkowaniu tych urządzeń.


Zobacz też:

Soki z wyciskarki Soki z wyciskarki (+film)

Wyciskarka i sokowirówka - porównanie Wyciskarka i sokowirówka Philips – porównanie

Świeże soki owocowo-warzywne Świeże soki owocowo-warzywne

Tagi: