Mleko roślinne jest pyszne! A migdałowe jest moim ulubionym. Smakuje inaczej niż mleko zwierzęce, jest znacznie lżejsze. Warto dodać do niego odrobinę soli lub łyżeczkę miodu, aby uzyskać pyszny napój do wypicia prosto z kubka. Możecie też użyć takiego mleka jako dodatku do kawy lub jako składnika ciasta naleśnikowego. Robi się je bardzo łatwo, trzeba tylko wcześniej pamiętać o namoczeniu migdałów. Przy okazji powstaje pyszny twarożek, idealny do deserów, na przekąskę lub do przełożenia naleśników.

Mleko migdałowe i twarożek

Mleko migdałowe

  • szkl migdałów
  • 2-3 szkl wody

Dodatki smakowe do wyboru:

  • odrobina soli
  • łyżeczka miodu
  • daktyl

[:Listonic]

Migdały zalej 3 szklankami wody i odstaw na całą noc.

Na drugi dzień wodę odlej, a migdały opłucz pod bieżącą wodą. Obieranie migdałów ze skórki nie jest konieczne. Jeśli zależy Ci na śnieżnobiałym kolorze mleka, to możesz je obrać zaraz po opłukaniu – namoczona skórka schodzi bardzo łatwo, wystarczy ścisnąć migdała w palcach.

Opłukane lub obrane migdały włóż do malaksera, dolej wodę i dodaj wybrane dodatki smakowe. Zmiksuj na najwyższych obrotach przez 30-60 sekund.

Na dzbanku ułóż bardzo gęste sitko, lub gazę złożoną na cztery. Wlej zmiksowane migdały z wodą, odciskając dokładnie pulpę migdałową, by jak najwięcej mleka znalazło się w dzbanku. Mleko możesz przechować w lodówce, w zamkniętej butelce lub słoiku przez 2 doby.

Pulpę z migdałów można użyć jako składnik ciastek owsianych, a wersji białej – z obranych migdałów – można potraktować ją jak wegański twaróg. Pyszny! Taki twarożek możesz zjeść z owocami, przełożyć nim naleśniki lub podać w inny ulubiony sposób.

Mleko migdałowe i twarożek 2

Zobacz też:

Mleko z nerkowców i twarożek Twarożek wegański i mleko z nerkowców (+film)

Masło orzechowe Masło orzechowe

Nutella domowa Domowa nutella

Tahini 00 Tahini – masło sezamowe

Tagi: , , , ,