Proponuję zdrową, chrupiącą sałatkę, która dobrze się sprawdzi w upalny dzień. Głównym składnikiem jest tu kalafior, który najlepiej jeśli jest młody, świeży i chrupiący. Jajko i majonez sprawiają, że sałatka staje się sycąca, a koperek dodaje orzeźwiającą, aromatyczną nutę. Czosnek sprawia, że sałatka ma wyrazisty smak i daje uczucie sytości, dzięki czemu nie czujemy potrzeby zjedzenia czegoś więcej.

Sałatka z kalafiora

Sałatka z surowego kalafiora

  • mała główka kalafiora
  • pęczek koperku
  • 2-3 jajka
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo i odłóż do wystudzenia. Następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Kalafiora i koperek umyj, a następnie wysusz. Kalafiora zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ścieraj tylko delikatne końce, bez grubszych łodyg.

Oderwij gałązki koperku od łodyg. Łodygi odrzuć, gałązki posiekaj.

Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj.

Sałatka z kalafiora 1Sałatka z kalafiora 2

Sałatka z kalafiora 00

Sałatka z kalafiora

 

Tagi: , , ,