Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą to dość tradycyjne połączenie. Dodaję do niej jabłko i ogórki kiszone, aby zrównoważyć słoność śledzi i dodać soczystości sałatce. Jednocześnie dorzucam ziemniaki, dzięki czemu  nie wymaga towarzystwa pieczywa i można się nią najeść. Czosnek i cebula dodają sałatce charakteru.

Nie, to nie była moja zachcianka 😉 Sałatkę zrobiłam na życzenie Taty, ale sama również z przyjemnością ją zjadłam.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

  • 200 g matiasów
  • puszka (400 g) czerwonej fasoli
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • jabłko
  • 4 małe ogórki kiszone
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Matiasy opłucz pod bieżącą wodą z soli i odsącz z nadmiaru wody. Jeżeli w kuchni unikasz soli, to namocz matiasy przez kilka godzin w wodzie.

Matiasy, ziemniaki, jabłka(u mnie ze skórką), ogórki, obraną cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fasolę odsącz z płynu.

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj. Dobrze smakuje również schłodzona przez kilka godzin w lodówce.

Jeśli lubisz, możesz dodać do sałatki majonez.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 0

Tagi: , , , , , , , ,