Ta sałatka to zdecydowanie moje smaki. Same śledzie są dla mnie zbyt… śledziowe. Potrzebuję łączyć je z wyraźnymi smakami słodkimi, kwaśnymi lub ostrymi. Ważne też jest dla mnie aby taka sałatka zawierała soczyste składniki. W tej sałatce to wszystko się znalazło. Pieczony, miękki, soczysty i słodki burak, słodko-winne jabłko, wyrazista cebula. Do tego łagodny koperek i natka pietruszki oraz miód.

Inspirowałam się przepisem, który prezentowałam na świątecznym filmie dla Tesco.

Sałatka śledziowa z burakami

Sałatka śledziowa z burakami

  • 300 g buraków
  • 300 g śledzi matjas
  • 1/2 cytryny
  • 1 jabłko

Sos:

  • 1 cebula
  • 30 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka koperku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 30 g masła
  • przyprawy: sól, miód, pieprz czarny

Buraki można przygotować nawet dzień wcześniej. Dokładnie je umyj, ustaw na dużych kwadratach z folii aluminiowej i natnij na krzyż. Polej miodem, połóż po kawałku masła i posyp odrobiną soli. Każdego buraka dokładnie zawiń w folię, wszystkie ułóż na blasze i piecz w 180°C przez 45 minut.

Matjasy opłucz z zalewy pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wstaw na pół godziny do lodówki.

Sos. Cebulę obierz, posiekaj i wymieszaj z musztardą i majonezem. Dodaj posiekaną natkę, koperek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i miodem.

Sałatka. Upieczone i wystudzone buraki obierz i pokrój w kostkę. Jabłek nie musisz obierać, pokrój je w kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój matjasy. Wszystko dokładnie wymieszaj i jeśli trzeba dopraw solą, pieprzem lub miodem.

Sałatka śledziowa z burakami 0 kadr

Tagi: , , , , , , , , , ,