Zielone sałaty z warzywnymi dodatkami to ostatnio mój ulubiony posiłek. Dla urozmaicenia, oprócz zwykłej sałaty, chętnie sięgam po roszponkę, rukolę, szpinak i jarmuż. Wszystkie są pyszne i zdrowe. Do tej sałatki dodałam kilka składników we włoskim klimacie: suszone pomidory, oliwki, ocet balsamiczny. Polecam też dodatek awokado, które ma wspaniałą aksamitną strukturę i sprawia, że można się taką sałatką nasycić. Kiełki rzodkiewki dodają delikatnego rzodkiewkowego smaku, który fajnie kontrastuje z awokado.

Roszponka i rukola z awokado oraz kiełkami rzodkiewki

Roszponka i rukola z awokado oraz kiełkami rzodkiewki

[porcja dla 1 osoby]
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • łyżka kiełków rzodkiewki
  • pół awokado
  • 8 czarnych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżka oliwy

Roszponkę, rukolę i kiełki umyj i osusz. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Awokado pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Sałata z awokado i kiełkami rzodkiewki 0Roszponka i rukola z awokado oraz kiełkami rzodkiewki

Tagi: , , , , , , ,