Śledzie w śmietanie zawsze ujmują mnie swoją delikatnością. Z dwóch tak różnych smaków powstaje świetne połączenie. Cebula zaostrza smak. Jabłka dodają soczystości.

Zobacz też Śledzie w oliwie, z jabłkami.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie, z jabłkami

  • 2 płaty śledziowe solone lub marynowane
  • szkl mleka
  • pół cebuli
  • jabłko
  • 200 ml śmietany
  • szczypta pieprzu
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu

Śledzia namocz przez kilka godzin w mleku. Odsącz i pokrój na kawałki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz pieprzu czerwonego. Pozostały pieprz rozgnieć bokiem dużego noże lub posiekaj i posyp sałatkę na wierzchu.