Śledzie po kaszubsku inaczej mówiąc. Ich nazwę poznałam już po opublikowaniu tego przepisu, dzięki komentarzom Czytelników – dziękuję Wam!

Ten przepis zapisałam sobie w moim zeszycie kulinarnym w czasach studenckich. Koleżanki bardzo go zachwalały, a ja wtedy nie przepadałam za śledziami i bardzo pragnęłam się do nich przekonać. Przyznaję, że ten przepis może pomóc w polubieniu śledzi. Jest to rodzaj śledzi na słodko, bo z dodatkiem rodzynek, czyli składnika bardzo odpowiedniego na Święta Bożego Narodzenia.

Śledź pyszny

Śledź pyszny

  • 3-4 filety śledziowe
  • cebula
  • ew. pieczarki – ja nie dawałam tym razem
  • 50 g rodzynek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • oliwa

Umyte śledzie podziel na małe kawałki. Cebulę pokrój w cienkie plastry i przesmaż na złoto na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, sok z cytryny, rodzynki, pieprz oraz tyle wody, aby koncentrat uzyskał konsystencję gęstego przecieru. Duś na malutkim ogniu przez 10 minut. W słoiku układaj na zmianę  śledzie i smażoną cebulę z dodatkami. Odstaw do lodówki na przynajmniej jeden dzień.

Śledź pyszny

Tagi: , , , , , ,