Bardzo proste i szybkie danie, a jednocześnie smaczne i efektowne.  Sprawdzi się w karnawale. Miałam ostatnio wielką ochotę na łososia. Właśnie takiego z serkiem smakowym. Jak już się zabrałam do pracy, to zrobiłam dwa smaki sera – wszystko wykonane błyskawicznie. Życie ułatwia mi zamrażalnik: mam tam zieleninę kupioną z sezonie i posiekaną, gotową do użycia. Wszystkim zabieganym polecam tą metodę. A jak smakują roladki? Łosoś ma dość konkretny wędzony smak. A masa serowa jest dość wilgotna, słona, lekko kwaskowa. W jednej wersji jest lekko słodka, miodowa, w drugiej ser łączy się dość klasycznie z natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.

Roladki z łososia

Roladki z łososia i sera feta

  • kilka płatów wędzonego łososia – u mnie 2 rodzaje: dziki i hodowlany
  • sok z cytryny
  • 200 g sera feta
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • po łyżeczce posiekanych: natki pietruszki, koperku i szczypiorku – u mnie mrożone
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz świeżo mielony

Ser podziel na pół i włóż do dwóch misek. Do jednej dorzuć musztardę i miód do drugiej zieleninę i jogurt naturalny.

Płaty łososia przekrój wzdłuż na wąskie, długie paski (szerokości około 3 cm). Skrop je odrobiną soku z cytryny. Posmaruj pastą serową, pozostawiając 0,5 cm nieposmarowanego i zwiń roladkę. Zwinięte ustawiaj na talerzu pionowo.