Teraz to naprawdę możemy poszaleć. Z przyjemnością testujemy zestaw do raclette marki Severin. Bardzo lubię, kiedy na przyjęciu goście mają spory wybór jedzenia. Samodzielne komponowanie posiłku bardzo spodobało się naszym gościom i dzieciom. Nasze córki zjadły przy tej okazji sporo warzyw, na które zazwyczaj wcale nie maja ochoty 🙂

Dziś proponuję raclette warzywny, bogaty w smaki, ale lekki. Nawet dodatek sera nie jest tu przytłaczający. Oczywiście podstawowym warunkiem jest użycie odpowiedniego sera. Ideałem jest ser gomser lub raclette. Pasuje również ementaler i gruyere. My dodawaliśmy też niewielkie ilości sera pleśniowego lazur. A dzieci używały tylko mozzarelli.

Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.

Jeśli nie masz pewności czy raclette to coś dla Ciebie, zrób sobie test i przy okazji wygraj ekskluzywny pakiet łasucha.

Proponujemy wino: Proponujemy wino białe lub czerwone. Z białych ciekawym wyborem będzie Chardonnay oraz Gewurztraminer – oba o lekko cierpkim smaku, które komponować się będą z serami. Jeśli chodzi o czerwone, to proponujemy Merlot lub Cabernet Sauvignon – w tym przypadku zalecamy mało taniczne o łagodnym smaku.

Raclette warzywnyRaclette z szynką długodojrzewającą i łososiem wędzonym

Raclette warzywny, z szynką długodojrzewającą i łososiem wędzonym

porcja dla 8 osób
  • 200 g sera gomser lub raclette
  • 100 g sera gruyere
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g sera lazur
  • cukinia
  • kilka pieczarek
  • marchewka
  • papryka
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • szczypior, natka pietruszki i/lub koper
  • 100 g szpinaku
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach

Gomser pokrój na plasterki, pozostałe sery w kostkę. Posiekaj: szczypior, natkę, koper, czosnek, papryczkę chilli. Cukinię, pieczarki, marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki na ćwiartki lub połówki. Szpinak umyj i dokładnie osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Dla dzieci proponuję ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.

Na płycie grillowej i płycie kamiennej układaj: cukinię, pieczarki, marchewkę, cebulę i paprykę. Grilluj na maksymalnej mocy (pozycja 6).

Każdy biesiadnik może nakładać sobie na patelenkę wybrane produkty. Na dnie najlepiej jest kłaść liście szpinaku – wtedy po upieczeniu łatwiej będzie zsunąć zawartość patelenki na talerz. Na liściach można układać czosnek i chilli. Na to ser, warzywa i szynkę lub łososia. Kiedy zawartość patelenki jest już przypieczona tak, jak lubisz, zsuń ją na talerz. Obok ułóż ziemniaka w mundurku. Danie jest gotowe do konsumowania, a patelnia gotowa do nałożenia kolejnej porcji 🙂 Przy miłej rozmowie, w miłym towarzystwie wystarczyła nam jedna patelenka na osobę. A że osób było u nas 8, to i wyboru innego nie było 😉

Raclette warzywny

Artykuł komercyjny
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,