Uwielbiam pasty kanapkowe z warzyw strączkowych! Zapewniają mi codzienne spożycie białka, kiedy unikam mięsa i nabiału. Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli duszonej w occie i suszonych pomidorów jest po prostu przepyszna! Cebula duszona w occie balsamicznym, traci swoją ostrość i nabiera słodyczy. Do pasty dodałam też czosnek, suszone pomidory i bazylię. Wszystkie te wyraziste aromaty są wyczuwalne i fajnie wzbogacają smak ciecierzycy.

Pomysł znalazłam na blogu Jadłonomia.

Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli duszonej w occie balsamicznym i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów

  • szkl surowej ciecierzycy lub puszka gotowej
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy + 2 łyżki
  • 4 suszone pomidory
  • garść liści świeżej bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • sól morska i pieprz świeżo mielony

Surową ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na całą noc. Rano odcedź, opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, przez 40-60 minut. Następnie odcedź. Ciecierzycę z puszki wystarczy odcedzić i opłukać.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na małą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez kilka minut. Kiedy cebula zmięknie, dodaj ocet balsamiczny i duś jeszcze przez 4-5 minut.

Do malaksera włóż ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory (jeden odłóż), liście bazylii, oliwę i uduszoną cebulę. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj sól oraz pieprz do smaku i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj pokrojonego w drobną kostkę ostatniego pomidora suszonego. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

Pasta z ciecierzycy 1Pasta z ciecierzycy 2Pasta z ciecierzycy, czerwonej cebuli w occie i suszonych pomidorów 1

Tagi: , , , , ,