Karmelizowane owoce nabierają wyrazistego smaku. Bardzo łatwo i szybko można je przygotować, więc czemu by nie spróbować? 🙂

Posmażona na dużym ogniu nektarynka polana miodem potrzebuje wyraźnego kontrastu, na przykład jogurtu naturalnego, najlepiej bałkańskiego, aby można go było ładnie ułożyć w pucharku. Do tej przekąski dołożyłam kaszę jaglaną, bo uwielbiam ją na śniadania, szczególnie w wersji na słodko.

Karmelizowana nektarynka

Karmelizowana nektarynka na śniadanie

[porcja dla dwóch osób]
  • pół szkl kaszy jaglanej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • nektarynka
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • świeże owoce do przyozdobienia w pucharku

Kasza. Kaszę i sól wsyp do garnka, zalej 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, zagotuj, zamieszaj przy dnie i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw kaszę, aby wchłonęła resztę wody.

Nektarynka. Na patelnię wlej oliwę, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę nektarynkę. Smaż na dużym ogniu, aż owocowe kostki zrumienią się lekko. Polej je płynnym miodem i jeszcze przez minutę smaż, często mieszając.

Do pucharków rozłóż kaszę jaglaną i nektarynki. Dodaj po łyżce jogurtu naturalnego, a na wierzchu posyp świeżymi owocami.

Karmelizowana nektarynka 0

Tagi: , , , ,