Domowy tarty chrzan jest dość ostry w smaku, bo świeży 🙂 Na Święta Wielkanocne nie może go zabraknąć do wszelkich wędlin i mięs. Dzięki malakserowi nie musiałam go trzeć, ale łzy lecą nawet przy przekładaniu chrzanu do miski… Uwielbiam ten ostry smak, który świetnie się komponuje z mięsami, a do tego ułatwia trawienie tłuszczu w potrawach.
Jeśli wolisz chrzan bardziej łagodny i wilgotny, to dodaj do niego odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Pamiętaj jednak, że taki chrzan ma krótszy okres przydatności do spożycia.

Chrzan tarty

Chrzan tarty

  • korzeń chrzanu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Korzeń chrzanu obierz, pokrój na kawałki i włóż do malaksera. Naczynie powinno być suche, aby chrzan nie przylepiał się do ścianek. Zmiksuj chrzan na najwyższych obrotach. Dodaj pozostałe składniki i znowu zmiksuj, ale już na niewielkich obrotach. Przełóż do naczynia, w którym podasz chrzan.

Chrzan tarty 1Chrzan tarty 0

Chrzan tarty 00

Tagi: ,