Każdy sok z warzyw jest smaczny i zdrowy. Każde warzywo wnosi swoje witaminy i mikroelementy, które oczyszczają, odżywiają i wzmacniają. Wapń, magnez i żelazo zawarte w pietruszce, pozytywnie wpływają na krążenie, żelazo pomaga zwalczyć anemię. Składniki zawarte w buraku zwiększają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom. Fenkuł również wzmacnia odporność, a także leczy kaszel, chroni przed udarami i zawałami, a poza tym jest afrodyzjakiem 🙂

Sam sok jest naturalnie słodki i ma delikatnie anyżkowy, orzeźwiający smak.

Zobacz też inne przepisy na soki warzywno-owocowe.

Sok z buraka i fenkułu

Sok z buraka, selera naciowego i fenkułu

[porcja dla dwóch osób]
  • około 400 g marchwi
  • pietruszka
  • burak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ćwierć fenkułu (kopru włoskiego)

Marchew, pietruszkę i buraka umyj i obierz. Selera naciowego i fenkuł umyj.

Wszystkie składniki przepuść przez sokowirówkę. Wypij w ciągu 15 minut.

Sok z buraka i fenkułu 1Sok z buraka i fenkułu 00Sok z buraka i fenkułu 0

Tagi: , , , , ,