Jak pewnie pamiętacie, ostatnio zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i ogólnie zdrowym stylem życia. Nie obawiajcie się, nadal jadam wszystko, ale na trochę innych zasadach – inne proporcje potraw mniej zdrowych do tych zdrowszych oraz ustalone pory posiłków. Jeśli zdrowe potrawy są jednocześnie smaczne, to zmiana odżywiania może nastąpić bez wysiłku, a nawet z wielką przyjemnością. Dziś mam dla Was kilka pomysłów na zdrowe i bardzo smaczne potrawy, które poznałam na warsztatach kulinarnych Akademii Smaku, organizowanych przez markę Bosch. Warsztaty poprowadził i sekrety kulinarne zdradził Tomasz Szymański, Doradca Kulinarny Bonduelle.

W parze ze zdrowiem - Ola

Sałatka z brokułów, mango, kurczaka i morwy

Sałatka z brokułów, mango, kurczaka i morwy

Bagietka z pastą z fasoli i jabłek

Bagietka z pastą z fasoli i jabłek

Prażona cieciorka na słodko

Prażona cieciorka na słodko

Krem z groszku z orientalną nutą

Krem z groszku z orientalną nutą

Wegetariański burger pieczony z fasoli i batatów

Wegetariański burger pieczony z fasoli i batatów

Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą

Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą

Pomarańczowy koktajl z kukurydzą

Pomarańczowy koktajl z kukurydzą

 

Szef Tomasz Szymański

Szef Tomasz Szymański

Ciekawostka z tych warsztatów: aby poprawić konsystencję kremu z groszku do gotującego się groszku warto dodać liście sałaty.

W parze ze zdrowiem - Potrawy - krem z groszku 1W parze ze zdrowiem - Potrawy - krem z groszku 2

I jeszcze relacja filmowa: