Sezon na dynię właśnie trwa, więc podrzucam Wam kilka inspiracji kulinarnych z warsztatów z markami TABASCO i Kikkoman. Spotkaliśmy się w istnym zagłębiu dyniowym, czyli w Farmie Dyń w Powsinie, a warsztaty poprowadził Sebastian Gołębiewski.

Warsztaty Tabasco i Kikkoman 2Warsztaty Tabasco i Kikkoman - Farma Dyń

Dyniowe rosti z marynowanym indykiem z patelni i ostrym sosem czekoladowym

Na warsztatach podzieliliśmy się na zespoły i każdy przygotowywał inne danie. Mój zespół przyrządził dyniowe rosti z marynowanym indykiem z patelni i ostrym sosem czekoladowym. Do placuszków najlepiej użyć dyni makaronowej, która pocięta na paski ma strukturę podobną do struktury makaronu. Sos czekoladowy trzeba koniecznie doprawić sosem TABASCO, aby cała potrawa nabrała słodko-ostrego charakteru.

Warsztaty Tabasco i Kikkoman Rosti dyniowe, marynowany indyk i ostry sos czekoladowy

Zobaczcie też co przygotowały pozostałe zespoły.

Sałatka z pieczonej dyni

Sałatka została przygotowana z dodatkiem gruszek smażonych na maśle, sera feta, kaszy owsianej oraz rukoli, a dressing na bazie miodu, soku z cytryny, oleju i musztardy był doprawiony sosem sojowym Kikkoman.

Warsztaty Tabasco i Kikkoman Sałatka z pieczonej dyni

Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki

Najbardziej zaintrygowały mnie tu smażone kapary. Tego jeszcze nie próbowałam. Kapary zachowały swój smak,a jednocześnie stały się chrupiące. Ciekawostką jest też sposób na uwędzenie dyni. Należy odciąć jej wierzch, wydrążyć farfocle i pestki, wnętrze wyłożyć folią aluminiową i wypełnić węglem drzewnym. Rozpalony węgiel sprawi, że dynia upiecze się od środka. Pod koniec można dorzucić zrębki drewniane i przykryć dyniową czapką, aby dynia nabrała wędzonego posmaku.

Warsztaty Tabasco i Kikkoman Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki

Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy

Zaintrygowała mnie potrawka przygotowana na bazie dyni i brukselki. Nigdy nie łączyłam tych warzyw, a w tym wydaniu bardzo mi smakowały.

Warsztaty Tabasco i Kikkoman Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy

Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

Dyniowe proziaki to pomysł oryginalny, ale mi te placuszki nie przypadły do gustu. Za to śliwkowe toffi okazało się przepysznym dodatkiem. Wystarczy suszone śliwki ugotować w soku z pomarańczy z dodatkiem startej pomarańczowej skórki, a następnie zmiksować doprawiając sosem sojowym.

Warsztaty Tabasco i Kikkoman Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

Warsztaty Tabasco i Kikkoman

Na koniec mieliśmy krótką lekcję wycinania buziek w dyni 🙂

Warsztaty Tabasco i Kikkoman - wycinanie buziek w dyni 1Warsztaty Tabasco i Kikkoman - wycinanie buziek w dyni 2Warsztaty Tabasco i Kikkoman - wycinanie buziek w dyni 3Warsztaty Tabasco i Kikkoman - wycinanie buziek w dyni 4Warsztaty Tabasco i Kikkoman - wycinanie buziek w dyni 5