KarmelLOVE 🙂

Wedel właśnie wprowadził na rynek kilka produktów o smaku karmelowym. I nie chodzi tu o karmel jako nadzienie, ale o karmelową czekoladę. W takiej postaci czekolada świetnie nadaje się do dalszego przetwarzania, roztapiania, tworzenia mas i kremów. Do słodkiego karmelu bardzo pasują kwaskowe owoce, więc… eksperymentujcie teraz, póki owoce są w dobrych cenach 🙂
Na końcu tego wpisu znajdziecie też krótką fotorelację ze świętowania Międzynarodowego Dnia Czekolady z Wedlem pod Pałacem Kultury i Nauki.

Warsztaty karmelLOVE Wedel

Warsztaty karmeLOVE Wedel 5Warsztaty poprowadzili Maestro Czekolady Janusz Profus i jego żona Joanna. Przygotowaliśmy kilka smakołyków, a przy okazji poznałam kilka nowych trików cukierniczych.

Warsztaty karmeLOVE Wedel 8Najbardziej posmakował mi tym razem deser z owoców polanych ciepłym sosem karmelowym. Owoce lekko kwaskowe wspaniale kontrastowały ze słodkim ciepłym sosem. Zwieńczeniem deseru były krążki z czekolady karmelowej i rurki z czekolady deserowej. Podczas wlewania ciepłego sosu przez dziurkę, krążek delikatnie się stopił, co dodało deserowi różnorodności wrażeń smakowych. Niżej znajdziecie przepis na ciepły sos karmelowy.

Warsztaty karmeLOVE Wedel 6

Rady Maestro Czekolady

Mus z bitej śmietany i roztopionej czekolady nie będzie zawierał grudek, jeśli najpierw połączycie z płynną czekoladą tylko połowę bitej śmietany, a po dokładnym wymieszaniu dodacie dopiero resztę śmietanki.

Za mocno ubitą śmietanę można uratować dodając do niej trochę świeżej śmietany i delikatnie ubijając na najniższych obrotach. Zbyt mocno ubita śmietana, o ile nie zamieniła się jeszcze w masło, nadaje się też do gotowania.

Krążki czekoladowe wykonacie cienko rozsmarowując roztopioną czekoladę na folii ze skoroszytu. Wystarczy wstawić folię na 2-3 minuty do lodówki, a czekolada będzie zastygnięta, ale elastyczna. Właśnie w tym momencie najlepiej się ją kroi lub wykrawa foremkami. Po pokrojeniu, nie zdejmując czekolady z folii, wstawiamy ją ponownie do lodówki aż zastygnie do końca.

Warsztaty karmeLOVE Wedel 10Warsztaty karmeLOVE Wedel 11

Ciepły sos karmelowy

  • tabliczka 90 g czekolady E. Wedel Karmellove
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka miękkiego masła

Śmietankę zagotuj w garnku, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Odstaw na 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli pozostały jakieś grudki, możesz je zmiksować blenderem. Na końcu dodaj do sosu masło i wymieszaj dokładnie.

Warsztaty karmeLOVE Wedel 1Warsztaty karmeLOVE Wedel 2Warsztaty karmeLOVE Wedel 15Warsztaty karmeLOVE Wedel 4Warsztaty karmeLOVE Wedel 3Warsztaty karmeLOVE Wedel 13Warsztaty karmeLOVE Wedel 17Warsztaty karmeLOVE Wedel 16

Warsztaty karmeLOVE Wedel 7

Zobaczcie jak Wedel świętował w tym roku Międzynarodowy Dzień Czekolady. Można było podziwiać, a następnie zjeść czekoladowo-karmelowy Pałac Kultury i Nauki.

Warsztaty karmeLOVE Wedel 20

Warsztaty karmeLOVE Wedel 21

Zdjęcia bez logo 2 smaki pochodzą z materiałów prasowych od Wedla.
Tagi: ,