Jeden z najprostszych przepisów na świecie. Tylko 2 składniki i 15 minut pracy. Otrzymujemy krem, który bardzo kojarzy się z Rafaello i myślę, że całkiem łatwo byłoby wykonać z niego takie kuleczki z migdałem w środku. Możecie też wykorzystać go do smarowania wafli, przekładania ciasta lub jako dodatek do lodów. Możliwości jest znacznie więcej i ogranicza Was tylko własna fantazja :)

Na końcu wpisu pokazuję zdjęcia z możliwymi do uzyskania gęstościami takiego kremu. Po włożeniu do lodówki stanie się bardzo twardy, trudny nawet do pokrojenia nożem, więc jako dodatek do słodkości mrożonych powinien wystąpić albo w postaci cienkiej warstwy albo wmieszany w inną masę.

Przepis znalazłam na blogu Olgi Smile.

Krem kokosowy

Krem kokosowy

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru

Podaję inną metodę niż Olga. Sprawdziłam ją wiele razy i postaram się jak najdokładniej ją opisać, aby każdemu bez problemu się udało.

Wiórki wsyp do malaksera i miksuj na średnich lub niskich obrotach przez 1-2 minuty. Po tym czasie wiórki pod wpływem ciepła staną się lekko wilgotne, lepkie. Miksuj dalej, nie zwiększając obrotów, aż masa stanie się kleista, półpłynna.

Staraj się, aby konsystencja miksowanej masy zbliżała się do konsystencji gęstej śmietany, nie masła. Jeżeli Twoja masa zaczyna przypominać masło, to znaczy że masz ustawione zbyt wysokie obroty lub że używasz zbyt małej ilości wiórków. 100 g jest jeszcze ok, ale zaledwie 2 łyżki wiórków to za mało dla malaksera – sprawdziłam.

Jeżeli masa osadza się na ściankach, to przechylaj pojemnik malaksera, nadal miksując. Masa powinna zsunąć się na dół. Jeśli to nie zadziała, trzeba zgarnąć masę ze ścianek i nadal miksować na małych obrotach. Kiedy masa kokosowa będzie już dość dobrze zmiksowana, czyli po około 15 minutach miksowania, dodaj cukier i znów zmiksuj. Cukier jeszcze trochę rozrzedzi krem.

Bezpośrednio po miksowaniu krem będzie dość rzadki. Pozostawiony w temperaturze pokojowej zacznie gęstnieć. Odłożony do lodówki stanie się twardy. Jeśli uchwycisz moment, kiedy krem jest bardzo gęsty, to możesz uformować z niego kulki z migdałem w środku. Następnie odłóż je do lodówki aby stwardniały. Wtedy możesz polać je białą czekoladą i otoczyć wiórkami :)

A jeśli potrzebujesz rzadkiego kremu, a tymczasem masz zastygnięty, to wystarczy pojemnik z kremem postawić na kaloryferze lub w innym ciepłym miejscu.

Krem rzadki, bezpośrednio po zmiksowaniu:

Krem średnio gęsty, w sam raz do podjadania:

Krem kokosowy

Krem prawie zastygnięty, w temperaturze pokojowej: