Jeśli interesujesz się kuchnią, to na pewno lubisz odkrywać jak daną rzecz przygotowywali nasi przodkowie. Bez maszynek, mikserów elektrycznych i wielu innych ułatwień (nie wspominając o gotowych produktach kupowanych w sklepie). W gospodarstwach na wsi można znaleźć wiele cennych „skarbów” kulinarnych i dowiedzieć się wielu podstawowych rzeczy o przygotowywaniu potraw. No i nic nie dorówna świeżym, ekologicznym składnikom. Mam dla Was dwie fotorelacje o przygotowaniu makaronu i chleba. Dziś zaczynamy od makaronu w wykonaniu mojej Cioci Tereni.

Makaron domowy

Makaron domowy wiejski

  • mąka – ok 1 kg (z własnego ziarna)
  • jajka – 6 sztuk (od kur z podwórka)
  • woda – dolewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta ( z górskiego źródła)
  • woda + sól + olej – do gotowania

Makaron domowyMakaron domowy z duszonymi jabłkami

Tagi: