Wygląda może niepozornie, ale jest moim hitem jeśli chodzi o smak. Połączenie białych szparagów z podsmażonymi na maśle pieczarkami i kozim serem jest po prostu wspaniałe!

Znów użyłam mrożonych szparagów, które kupiłam w sezonie. Na szczęście w przypadku tarty nie ma większego znaczenia, czy szparagi są świeże czy mrożone.

Tarta z białymi szparagami, pieczarkami i serem kozim

Tarta z białymi szparagami, pieczarkami i kozim serem

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • białe szparagi – kilka sztuk
  • kilka pieczarek
  • 100 g sera koziego
  • łyżka masła

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Podduś na maśle przez 10 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.  Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż pieczarki, szparagi i ser pokrojony w kostkę. Wszystko zalej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż baza będzie delikatnie ścięta.

Tarta z białymi szparagami, pieczarkami i serem kozim

Tagi: , , , ,