Warzywa zapiekane w aksamitnym sosie serowym. Warzywa – brokuł, kalafior i marchewka – są delikatne i miękkie. Gałka muszkatołowa dodaje dyskretny korzenny aromat, a zioła prowansalskie rozsiewają piękny zapach już podczas pieczenia.

Królewska zapiekanka z sosem serowym 7

Królewska zapiekanka z sosem serowym

[naczynie żaroodporne 24 x 17 cm]

  • mrożona Mieszanka Królewska „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
  • 1 szkl mleka
  • jajko
  • 100 g sera – u mnie cheddar i grana padano, ale mogą być też gruyere, comte, parmezan
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich

Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

W malakserze zmiksuj na wysokich obrotach twardszy ser (grana padano), dołóż ser miękki (cheddar) i znowu zmiksuj. Dodaj jajko, mleko, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko ponownie zmiksuj. Mieszanką zalej warzywa. Na wierzchu ułóż małe plasterki masła.

Zapiekaj w 180°C aż wierzch zapiekanki lekko zbrązowieje, czyli około 45 minut.

Królewska zapiekanka z sosem serowym 10Królewska zapiekanka z sosem serowym 2Królewska zapiekanka z sosem serowym 3Królewska zapiekanka z sosem serowym 4Królewska zapiekanka z sosem serowym 5Królewska zapiekanka z sosem serowymKrólewska zapiekanka z sosem serowym

Tagi: , , , , , , , ,