W te wakacje bardzo polubiłam kapustę zasmażaną. To jest chyba połączenie dobrego smaku z sentymentem, bo jadłam ją na wakacjach u Rodziny na wsi. Taka kapusta po przesmażeniu staje się bardzo delikatna i pełna smaku. Jest zdrowym, tanim i bardzo prostym do przygotowania dodatkiem do dań mięsnych.

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

  • główka kapusty
  • cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki masła lub oliwy

Kapustę posiekaj drobno, przełóż do garnka, dodaj łyżeczkę soli i dolej wody – tyle aby ledwo przykrywała kapustę. Zagotuj i gotuj przez około 10 minut.

W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Na patelnię włóż 2 łyżki masła i cebulę, przykryj i smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Przełóż ją do kapusty.

Na tej samej patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj mąkę i smaż przez około minutę na niewielkim lub średnim ogniu. Przełóż zasmażkę do garnka z kapustą i wszystko dokładnie wymieszaj.

Sprawdź czy kapusta jest miękka. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Kapusta zasmażana 0

Tagi: , ,