Proste, szybkie do wykonania i baaardzo pyszne! W sam raz na upał, kiedy nie chcę zbyt długo przebywać w kuchni. Gnocchi nie mają wyraźnego smaku, za to świetnie się komponują z wyrazistymi dodatkami. Wybrałam kalafiora przesmażonego krótko na dużym ogniu, z czosnkiem i sosem sojowym dla wyrazistego smaku, z koperkiem i szczypiorkiem aby było świeżo i wiosennie i z orzechami, które miło chrupią i są wspaniałym wykończeniem tego połączenia smaków 🙂
Zapraszam Was do skorzystania z promocji w Tesco. Włoskie kopytka ziemniaczane, Gnocchi marki Tesco, można teraz kupić za pół ceny! Wystarczy wydrukować kupon rabatowy.
Gnocchi z chrupiącym kalafiorem
- opakowanie Gnocchi TESCO
- mały kalafior w różyczkach
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 2/3 szkl jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka skrobi kukurydzianej
- mała garść orzechów laskowych
- sól, pieprz świeżo zmielony
- garść posiekanego drobnego szczypiorku
- garść posiekanego koperku
W dużym garnku nastaw wodę na Gnocchi. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem. Dorzuć kalafiora podzielonego na różyczki i obsmaż przez 2-3 minuty na dużym ogniu, często mieszając, aby lekko się zrumienił ze wszystkich stron. W kubeczku wymieszaj jogurt naturalny, zmiażdżony ząbek czosnku, sos sojowy, skrobię kukurydzianą, grubo siekane orzechy laskowe, pieprz świeżo zmielony i sól. Dodaj zawartość kubeczka do kalafiora i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Sos nie może się zagotować, bo jogurt się zwarzy. W tym czasie ugotuj również gnocchi (przez 2-3 minuty od wypłynięcia). Zdejmij sos z ognia, wymieszaj z kopytkami, szczypiorkiem i koperkiem. Na talerzach posyp odrobiną orzechów, szczypiorkiem i koperkiem.
Tagi: czosnek, gnocchi, jogurt naturalny, kalafior, koperek, orzechy, skrobia kukurydziana, sos sojowy, szczypiorek
chrup, chrup.
uwielbiam te kluseczki!
Karmel-itka, fajnie 🙂
podoba mi się taki duet 🙂
Paula, mi tez przypadł do gustu 🙂
Dzisiaj króluje Gnocchi 🙂 Tutaj zupełnie inne połączenie składników, bardzo mi się podoba, chętnie bym skosztowała :))
Wariatka, ile osób, tyle połączeń 🙂
Bardzo ciekawe zestawienie:) Schrupałabym chętnie;)
Aniu, mam jeszcze trochę 🙂 Tylko, że Ty dziś akurat nie możesz 🙁
Bardzo smakowita propozycja 🙂
Tu-tusia, dziękuję 🙂
O! Jakie tu cuda u Ciebie! 🙂 Ja tez dzis na obiad gnocchi, ale z pomidorami i szpinakiem – bardziej konserwatywnie 🙂
Pozdrawiam!
Kasiu, u Ciebie też fajnie. Nie wiem czy to telepatia, ale u Ani z Bajkorady też był na obiad taki zestaw jak u Ciebie 😉
Wygląda mega pysznie 🙂
Justinek, to by się zgadzało, bo danie było mega pyszne 🙂
Szybkie i smaczne 🙂
Grażyna, zgadza się 🙂
smakowite danie:)mniam:)
Nathalia 🙂
Taka pychotka prosto powinna pojawić się na moim talerzyku, najlepiej jutro na obiad ;-D
Ewa, wiem, że dasz radę 😉