Sezon na cukinię w pełni, więc przerabiam ją do obiadu na różne sposoby. Tym razem wybrałam wersję dietetyczną, bez mięsa i sera, za to z orzechami pistacjowymi Felix. Bardzo pasują smakowo i kolorystycznie do cukinii. Po upieczeniu pięknie zmiękły i nie odróżniały się za mocno konsystencją od warzyw. Jeśli jednak wolisz, żeby coś chrupało w tym daniu, to dodaj na wierzch upieczonych cukinii jeszcze po kilka pistacji.

Cukinia faszerowana z pistacjami

Cukinia faszerowana z pistacjami Felix

  • 3 cukinie podłużne
  • 2 cukinie okrągłe
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • por
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół żółtej papryki
  • 2 garście pistacji solonych Felix

Cebulę i czosnek obierz, pora dokładni umyj. Cebulę pokrój w kostkę, pora i czosnek na plasterki. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pokrojone warzywa, szczyptę soli i duś przez 10 minut. Powinny się zeszklić i ewentualnie zrumienić, jeśli lubisz (ja bardzo lubię!).

Cukinie umyj, osusz. Podłużne przekrój wzdłuż na pół, okrągłym odetnij „kapelusze”. Za pomocą noża i łyżki wykrój miąższ, pozostawiając co najmniej pół centymetra grubości miąższu. Posyp solą wnętrze cukinii. Miąższ pokrój w grubą kostkę i dołóż na patelnię.

Paprykę pokrój w kostkę o boku pół centymetra i dodaj na patelnię. Smaż warzywa jeszcze przez 2 minuty, dodaj posiekaną pietruszkę, obrane pistacje, sól i pieprz do smaku.

Usmażone warzywa wkładaj do dwóch wydrążonych podłużnych cukinii. Trzecią podłużną cukinię pokrój w grubą kostkę, dodaj do pozostałego farszu i wymieszaj. Farsz nakładaj do okrągłych cukinii. Na wierzchu układaj jeszcze po kilka pistacji.

Na blasze polanej oliwą układaj wszystkie faszerowane cukinie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut.

Cukinia faszerowana z pistacjami 1Cukinia faszerowana z pistacjami 2Cukinia faszerowana z pistacjami 3Cukinia faszerowana z pistacjami 4Cukinia faszerowana z pistacjami 5Cukinia faszerowana z pistacjami 6

Cukinia faszerowana z pistacjami 0

Cukinia faszerowana z pistacjami 00

Tagi: , , , , , ,