Mam dla Was pomysł na szybki, zdrowy i bardzo smaczny obiad. Gotowanie fasolki wymaga tylko chwili przygotowań. Łosoś jest krótko smażony na małej ilości tłuszczu. W tym czasie wystarczy wymieszać w słoiku składniki dressingu i obiad gotowy.

Smażony łosoś z fasolką szparagową 000

Smażony łosoś z fasolką szparagową

[2 porcje]
  • 250-300 g łososia
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka płatków migdałów

Fasolkę ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od tego czy fasolka jest młoda czy starsza.

Łososia umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na dużą suchą patelnię wsyp płatki migdałowe i praż przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż zaczną pachnieć. Przełóż płatki na talerzyk.

Na tą samą patelnię wlej łyżkę oliwy, ułóż łososia skórą do góry i delikatnie posól. Przykryj i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie przełóż łososia na drugą stronę, przykryj i smaż przez 2 do 4 minut. Czas smażenia zależy od grubości filetu łososia.

Do małego słoiczka wlej sok z cytryny, łyżeczkę oliwy, dodaj pietruszkę i odrobinę soli. Zakręć słoik i potrząsając wymieszaj dokładnie zawartość.

Wyłóż łososia i odcedzoną fasolkę na talerz, wszystko polej przygotowanym sosem cytrynowym i posyp prażonymi migdałami. Podawaj natychmiast.

 

Smażony łosoś z fasolką szparagową 00000

Smażony łosoś z fasolką szparagową 00

Tagi: , , , , ,