Pomysł powstał całkiem spontanicznie, kiedy gotowałam podstawowe risotto i zadzwoniła Teściowa, że niedługo przyjdzie. Sama zjadłabym takie podstawowe, ale skoro miał przyjść gość, to przeszukałam lodówkę 🙂 W ten sposób powstało moje risotto z łososiem i pomidorami.

Risotto jest aksamitne w smaku, sycące; łosoś przyjemnie chłodny, o charakterystycznym aromacie; pomidory soczyste i orzeźwiające. Mi bardzo pasowało. Mam nadzieję, że Teściowej również… w każdym razie chwaliła 🙂

Wpis bierze udział w akcji: Smacznie i pomidorowo.


Risotto z łososiem i pomidorami

  • 40 dkg ryżu Arborio lub Carnaroli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • litr rosołu lub 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, pieprz świeżo zmielony
  • plaster łososia
  • 3-4 pomidory

[Listonic]

Na patelnię wlej oliwę, dodaj masło oraz posiekane cebulę i czosnek. Duś przez kilka minut, dodaj ryż i podsmaż mieszając jeszcze kilka minut. Wlej łyżkę wazową gorącego rosołu i mieszaj niezbyt intensywnie (rosół ma wchłonąć w ryż, a nie wyparować). Kiedy ryż wchłonie rosół, dodaj kolejną łyżkę i nadal mieszaj. Kiedy wlejesz już cały rosół lub kiedy ryż będzie miękki, dodaj śmietanę, parmezan i wymieszaj. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem. W czasie kiedy ryż wchłania rosół możesz pokroić łososia na kawałki, sparzyć i obrać pomidory i również pokroić na kawałki. Na talerze nakładaj kopczyk risotta, na to kawałki łososia, a obok kopczyk pomidorów.

Tagi: , ,