Cudowne danie łączące rybę i warzywa grillowane oraz pieczone. Łatwe i dość szybkie do wykonania, bo w trakcie pieczenia ziemniaków i marchewki można przygotować całą resztę. Można też wszystko podszykować wcześniej, a później grillować w plenerze.
Łosoś jest tu zamarynowany w świetnej słodko-kwaśnej marynacie, a warzywa pieczone z dodatkiem ziół. Ogólnie warzywa są raczej delikatne w smaku, a mocnym akcentem jest grillowany łosoś.

Inspirowałam się przepisem Karola Okrasy zaproponowanym przez Jacob’s Creek do wina Chardonnay.

Polecamy winoPolecamy wino. Do grillowanych warzyw i ryb polecamy m.in. Chardonnay. My piliśmy od Jacob’s Creek, które moim zdaniem świetnie pasuje do ryb i warzyw mocno zgrillowanych.

Grillowany łosoś z warzywami

Grillowany łosoś z warzywami

[porcja na obiad dla dwóch osób]
  • 300 g świeżego łososia
  • pół papryki
  • mała cukinia lub pół większej
  • 4 pieczarki
  • 4 ziemniaki
  • 2 nieduże marchewki
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Marynata do łososia:

  • łyżka sosu teriyaki
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z limonki
  • skórka otarta z połowy limonki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Warzywa pieczone. Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, marchewkę przekrój skośnie na pół, a jeśli jest grubsza, to również wzdłuż. Przełóż warzywa do miski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, rozmarynem oraz łyżeczką tymianku i przełóż na blachę do pieczenia. Przykryj papierem do wypieków lub matą silikonową. Piecz w 220°C przez 20-30 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze przez 20 minut.

Łosoś. W czasie pieczenia warzyw przygotuj marynatę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij skórę. Pokrój go na prostokątne kawałki, przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na 10-20 minut.

Warzywa grillowane. Cukinię pokrój na plastry grubości pół centymetra. Jeśli cukinia ma duże pestki, to należy je wydrążyć. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwą i połową łyżeczki tymianku. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plastry grubości pół centymetra. Skrop oliwą. Paprykę pokrój w paski i również skrop oliwą.
Wszystkie warzywa grilluj z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia, dopraw solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj. Na końcu grilluj łososia z obu stron do odpowiedniego zrumienienia. Ułóż kawałki łososia na warzywach.

Uwaga. Jeśli planujesz grillować na tradycyjnym grillu w plenerze, to marchewkę i ziemniaki wcześniej ugotuj al dente, a następnie grilluj z pozostałymi warzywami.

Jacob's Creek

Grillowany łosoś z warzywami 1Grillowany łosoś z warzywami 2Grillowany łosoś z warzywami 3Grillowany łosoś z warzywami 4Grillowany łosoś z warzywami 5Grillowany łosoś z warzywami 6Grillowany łosoś z warzywami 0Grillowany łosoś z warzywami 00

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,