Danie, które można wykonać prosto i szybko, a które smakuje wykwintnie i nadaje się na ważniejsze okazje, pod warunkiem odpowiedniego dobrania dodatków. Polędwiczki po podsmażeniu mają swój wyraźny aromat, a ser pleśniowy uzupełnia go w interesujący sposób. Czosnek i pieprz dodają charakteru.

U mnie to danie wystąpiło jako potrawa na zwykły dzień, podana z pomidorami krótko smażonymi w redukowanym occie balsamicznym z miodem. Można też takie mięso podać na uroczystym obiedzie czy kolacji, najlepiej w towarzystwie eleganckiej, kolorowej sałatki z pomidorów i sałaty ze słodkim sosem winegret.

Polecamy winoPolecamy wino: Do polędwiczek wieprzowych pasuje białe chardonnay i pinot gris lub czerwone cabernet sauvignon.

Polędwiczki w sosie z sera pleśniowego

Polędwiczka wieprzowa duszona z serem pleśniowym

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • ząbek czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Polędwiczki umyj, oczyść z błon i pokrój na plastry grubości około 5 mm. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej i układaj plastry polędwiczki. Mięso smaż na średnim ogniu, z obu stron, aż do zrumienienia. W tym momencie możesz przełożyć mięso do naczynia  żaroodpornego i dalej piec w piekarniku lub pozostać przy smażeniu na patelni, ale wtedy zmniejsz ogień. Do mięsa dodaj czosnek pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ser pleśniowy pokrojony w kostkę i posyp wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na małym ogniu lub piecz w 180 stopniach przez około 8 minut, aż ser się roztopi.

Polędwiczka wieprzowa smażona z serem pleśniowym