Deszcz, czy dziki upał – nieważne! W lecie pogrillować trzeba 🙂  Choćby na patelni do grillowania.

Pierś kurczaka z grilla jest zawsze pyszna. Bardzo lubię mocniej przypieczone fragmenty. Mięso w tym przepisie jest przesiąknięte aromatyczną, orientalną marynatą.

Przepis znalazłam u Myszy Klapsiary – dzięki 🙂

Wpis bierze udział w akcji: Wielkie grillowanie.


Kurczak w glazurze miodowej z imbirem

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 łyżek sosu sojowego+1 łyżka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego ( u mnie balsamiczny, np. Kuhne )
  • 1 łyżka wody
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • płaska łyżka mąki (pominęłam)
  • 200 g spaghetti lub penne
  • natka pietruszki

[Listonic]

Do worka strunowego włóż wszystkie składniki marynaty i mięso. Zamknij dokładnie worek i wymieszaj zawartość. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij kurczaka z glazury i smaż na patelni grillowej po 4-6 minut z każdej strony. W tym czasie ugotuj al dente makaron. Odcedź i wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Kurczaka podawaj z makaronem, obficie posypanym natką pietruszki.

Tagi: , , , , , ,