Sezon grillowy rozpoczęliśmy na balkonie u zaprzyjaźnionych sąsiadów. Wypróbowałam nowy smak marynaty do schabu i na pewno jeszcze do niego wrócę, bo schab wyszedł delikatny i aromatyczny. Gospodarze czuli, że jest w tym mięsie coś fajnego, ale nie potrafili nazwać tego składnika. Oznacza to, że marynata była delikatna i nie dominowała nad mięsem. Czyli super!

Grillowany schab w marynacie pomarańczowej

Grillowany schab marynowany w pomarańczach

  • pół kg schabu
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • sok z całej pomarańczy
  • łyżeczka brązowego cukru
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty włóż do woreczka strunowego, zamknij i dokładnie wymieszaj. Dołóż pokrojone na plastry mięso i znów wymieszaj. Odłóż na kilka godzin do lodówki. Następnie odsącz z marynaty i usmaż na patelni do grillowania po 2 minut z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia powierzchni mięsa.

Tagi: , , , , , ,