Moje pierwsze w życiu podejście do gołąbków uważam za bardzo udane. Przepis podyktowała mi Mama, której bardzo dziękuję. Dziękuję też Ani, która dodała swoje uwagi. A Janek powiedział, że były to najlepsze gołąbki jakie jadł, więc z czystym sumieniem polecam przepis! :)

Do gołąbków użyłam kapusty włoskiej, która jest ładniejsza i delikatniejsza od białej. Pieczenie zamiast duszenia sprawiło, że gołąbki były zwarte, a kapusta zmiękła, ale nadal świetnie utrzymywała farsz w środku. Mięso i ryż doprawiłam kminkiem oraz zeszklonymi czosnkiem i cebulą, co w zupełności wystarczyło i potwierdziło znaną prawdę, że proste rozwiązania są najlepsze :)

Gołąbki pieczone

Gołąbki pieczone

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (schab, szynka lub łopatka)
  • szkl ryżu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • pieprz, sól
  • główka kapusty włoskiej

Kapusta. Dużym nożem wykrój głąb (nie wyjmuj go, bo na surowo jest to zbyt uciążliwe). Włóż kapustę – głąbem do dołu – do dużego, szerokiego garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty. Obróć kapustę głąbem do góry i gotuj kolejne 2 minuty. Po tym czasie wierzchnie liście powinny być miękkie i łatwe do zdjęcia. Zdjęte liście odkładaj na durszlak, aby obciekły. Cały czas gotując zdejmuj kolejne liście, pozostawiając tylko te najmniejsze. Z każdego liścia odetnij wystającą część najgrubszego nerwu. Wodę z gotowania liści zachowaj.

Farsz. Ryż zalej 2,5 szkl wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, przykryj i gotuj przez około 20 minut. Zdejmij z palnika i pozostaw pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i smaż na oliwie na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach cebula powinna się zeszklić i lekko zezłocić.  W dużej misce wymieszaj przestudzony ryż, mięso, cebulę, jajko i przyprawy.

Formowanie gołąbków. Na liść nakładaj dużą łyżkę farszu, zawijaj w rulon i podwijaj jego końce pod spód. Do dużego naczynia do pieczenia wlej 3 łyżki oliwy i trochę wody z gotowania kapusty. Na dnie ułóż najbardziej zewnętrzne liście z kapusty. Na liściach układaj uformowane gołąbki. Wypełnione naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, przy czym na ostatnie 20-30 minut możesz zdjąć folię, aby wierzch gołąbków trochę się zrumienił.

Uwaga. Możesz zastosować bardziej elegancki sposób zawijania gołąbków w liście kapusty. Jest on identyczny jak w zrazach, których zawijanie możesz obejrzeć na filmie.

Gołąbki pieczone 1Gołąbki pieczone 2Gołąbki pieczone 3Gołąbki pieczone 4Gołąbki pieczone 5

Gołąbki pieczone