Zapraszam Was na pyszny forszmak lubelski, na który przepis poznałam podczas testowania rodzinnych udogodnień w Fordzie Kuga. Jest to tradycyjna potrawa regionalna. To właśnie przygotowany przeze mnie forszmak brał udział w konkurencji, w której lubelscy przechodnie oceniali smak potrawy. Zebrał bardzo dobre noty 🙂

Forszmak jest to rodzaj gulaszu, w tym przypadku ze schabu, wędzonej kiełbasy i boczku, z dodatkiem papryki, cebuli i kiszonych ogórków. Świetne danie, bogate w smaki i aromaty.

Zachęcam Was też do śledzenia na stronie fanów Ford Polska dalszej rywalizacji drużyn złożonych z fanów Forda i blogerów.

Forszmak

>Forszmak lubelski

  • pół kg wieprzowiny (schab, szynka, karkówka)
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • plaster chudego boczku wędzonego
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 2-3 ogórki kiszone
  • łyżka słodkiej papryki
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ew. 2 łyżki śmietany
  • ok 500 ml wody

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na plastry grubości pół centymetra, a następnie na paski. Obsmaż na oleju i przełóż do dużego garnka. Na patelnię włóż cebulę pokrojoną w kostkę i posypana solą, podsmaż i przełóż do garnka. Boczek pokrój w kostkę i smaż aż się lekko zrumieni. Kiełbasę pokrojoną na plasterki obtocz w mące i obsmaż. Na patelnię wlej trochę wody, zamieszaj i przelej do garnka. Dodaj do garnka pozostałą wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, paprykę słodką i paprykę świeżą, pokrojoną w paski. Duś około 1,5 godziny. Dodaj ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Jeśli chcesz, dodaj również śmietanę. Podawaj z chlebem.

Forszmak

 

Zobacz też:

Schab ze śliwką i morelą Schab ze śliwką i morelą

Zrazy zawijane schabowe Zrazy zawijane ze schabu (+film)

Medaliony ze schabu w sosie camembert Medaliony ze schabu w sosie camembert

Kotlety schabowe fit Kotlety schabowe fit

Tagi: , , , , , , , ,