Bardzo prosty przepis i świetna kompozycja smaków! Ciasto listkuje się i ma wyraźnie wyczuwalny smak białego sera. Jabłko upieczone w cieście to genialnie prosty dodatek. Cukier puder wieńczy dzieło :)

Przepis znalazłam w blogu Bajkorada. A wcześniej spróbowałam tych pysznych ciasteczek, bo Ania wspaniałomyślnie przyniosła nam trochę. Dzięki, Aniu. Ciasteczka uratowały Klarę, która właśnie wróciła ze szpitala po urazie głowy.

Wpis bierze udział w akcji: Ciasteczkowy potwór!


Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkami

  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 250 g masła (ja używam zamrożonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 małe jabłka
  • cukier puder

Każde jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na 12-16 kawałków. Masło przekrój na kilka kawałków i posiekaj (w malakserze) na niewielkie kawałki. Dodaj mąkę i ser i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na każde kółko nakładaj kawałek jabłka i składaj na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Piecz 20 minut w 200°C. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkamiCiasteczka półfrancuskie serowe z jabłkamiCiasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami