Wymyślone na szybko, przed przyjściem naszego alergika, Dextera. Pierwsze podejście niestety nie wyszło najlepiej, bo okazało się, że mikser moich rodziców ma za słabą moc, żeby zmielić soczewicę na mąkę. Nie dałam za wygraną i powtórzyłam ten wypiek w domu. Tym razem ciasto wyszło bardziej kruszące się, za to smak ciasteczek jest godny powtórek 🙂 Z kilku tak prostych i bezpiecznych dla alergików składników powstały ciastka o orzechowym posmaku.

Ciasteczka z czerwonej soczewicy

Pełnoziarniste ciasteczka z czerwonej soczewicy

  • 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (może być też zwykła pszenna)
  • 150 g surowej czerwonej soczewicy
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Soczewicę zmiksuj na mąkę.  Jej większe kawałki mogłyby się nie upiec i pozostałyby bardzo twarde. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dodaj jeszcze troszkę oliwy lub mąki. Formuj kulki o średnicy 2,5 cm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do wypieków. W każdej kulce zrób wgłębienie (używałam do tego końca drewnianej łyżki). Piecz 20-25 minut w temperaturze 170ºC.

Jeśli masz Thermomix:

Zmiel soczewicę na mąkę (możesz dodać też zwykły cukier, który przy okazji zmielisz na puder) – czas 1 minuta, obroty 10. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj: czas 20 s, obroty 4. Przełóż ciasto do miski, wyrób ręcznie i dalej postępuj wg powyższego przepisu.

Ciasteczka z czerwonej soczewicy

Tagi: , , , ,